Recepty z jelenej zveri

12.01.2011 02:47

späť

 

Jelení gulášObrázok

1 kg jelenieho predného mäsa, 2 cibule, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 1 dl červeného vína, masť, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, majorán, hladkú múku.

Mäso pokrájame na rovnaké kúsky. Na masti opražíme cibuľu, pridáme papriku a zalejeme vývarom alebo horúcou vodou. Osolené a okorenené mäso vložíme do vývaru, pridáme prelisovaný cesnak a dusíme. Ak je to potrebné podlievame vývarom, alebo vodou. Dusíme 1,5 až 2 hodiny. Keď je mäso mäkké, pridáme majorán, zahustíme múkou a povaríme. Nakoniec prilejeme červené víno a prehrejeme. Podávame s chlebom.

 

Jelení vývar s knedličkami

400 g jelenieho predného, 1 lyžicu masti, 1 cibuľu, 100 g koreňovej zeleniny, 1 l vody, soľ, celé čierne a nové korenie, tymian, klinček, bobkový list, borievky, 0,5 dl sherry. Na knedličky: 120 g jelenieho mäsa, 1 žemľu, 0,5 dl mlieka, 1 vajce, 1 lyžičku hladkej múky, 2 čerstvé šampiňóny, 1 malú cibuľu, 1 lyžičku masla, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať.

Umyté mäso z jeleňa sa vykostí. Očistená koreňová zelenina a cibuľa sa nakrájajú na plátky. Spolu s mäsom sa opražia na masti, pridajú sa kosti, krátko sa zmes podusí a zaleje studenou vodou, mierne osolí a nechá zovrieť. Potom sa pridá korenie a varí sa domäkka. Uvarené mäso sa vyberie, nakrája na rezance a vývar sa precedí cez husté cedidlo. Vývar sa pred podávaním dochutí sherry a soľou. Pri podávaní sa do polievky vloží nakrájané mäso, knedličky a najemno nasekaná petržlenová vňať. Príprava knedličiek: umyté, vykostené mäso z jeleňa (môže sa použiť aj varené z vývaru) sa najemno zomelie, spoločne so sendvičom navlhčeným v mlieku, pridá sa vajce, múka, najemno rozsekané, na masle podusené šampiňóny, zmes sa osolí, okorení a premieša. Z pripravenej zmesi sa tvarujú knedličky (3 ks na porciu), ktoré sa vyvaria v osolenej vode.

 

Jelenie pliecko pečené so šunkou

800 g jelenieho (danielieho) pliecka, 50 g slaniny, 2 lyžice masla, 2 cibule, po 4 zrnká nového a čierneho korenia, tymian, bobkový list, 250 g surovej šunky alebo údeného bôčika, 1 lyžičku hladkej múky.

Vykostené, odblanené, umyté a osušené pliecko sa prešpikuje na tenké prúžky nakrájanou slaninou, osolí a upevní motúzom. Nadrobno nakrájaná cibuľa sa opraží na polovičke masla, pridá sa nové a čierne korenie, tymian, bobkový list a mierne zaleje vodou. Do základu sa vloží pripravené pliecko, na rovnomerné plátky nakrájaná surová šunka (alebo bôčik) podľa počtu porcií a dá sa do rozohriatej rúry piecť domäkka. Počas pečenia sa pliecko polieva vlastnou šťavou a podľa potreby sa dolieva vodou. Mäkké mäso a šunka sa vyberú, základ sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží, zaleje vodou, rozmieša a pomaly dobre prevarí. Prevarená šťava sa zjemní zvyškom masla a podľa potreby dochutí soľou, šťava sa necedí. Z pliecka sa odstráni motúz, mäso sa nakrája na úhľadné plátky a kladie na tanier s plátkom pečenej šunky a polieva šťavou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, zeleninové šaláty.

 

Jelenie rezne na šampiňónoch

1 kg jelenieho (danielieho) stehna, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, olej, 100 g masla, 2 cibule, 150 g čerstvých šampiňónov, 1,5 dl kyslej smotany, 50 g múčneho masla, 1 väčší citrón, 150 g brusnicového kompótu.

Z vykosteného, odblaneného, umytého a osušeného jelenieho (danielieho) stehna sa naprieč vláknami nakrájajú rezne - 2 kusy s hmotnosťou 190 g na porciu (asi 95 g kus). Rezne sa zľahka naklepú, osolia, okorenia a rýchlo opečú na rozohriatom oleji z obidvoch strán. V oleji po opekaní sa rozpustí maslo, spení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridajú sa na tenké plátky nakrájané šampiňóny a spolu sa podusia. Zmes sa zaleje smotanou, pridá sa múčne maslo, spolu sa krátko povarí a dochutí podľa potreby soľou a korením. Pri podávaní sa rezne podlejú omáčkou so šampiňónmi a ozdobia kolieskom citróna s brusnicami. Vhodné prílohy: zemiakové krokety, rôzne upravené zemiaky, dusená ryža.

 

Jelenia roláda na poľovnícky spôsob

1 kg jelenieho stehna, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 1 lyžicu horčice, 1 väčšiu cibuľu, petržlenovú vňať, 1 lyžicu konzervovaných kapár, 1 lyžičku sardelovej pasty, 100 g slaniny, 1 konzervovanú uhorku, 2 lyžice masla,2 dl zverinového vývaru, 1,5 dl kyslej smotany, 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžičku worcestra.

Očistené, odblanené, umyté a osušené jelenie stehno sa cez vlákno nakrája na plát a dobre naklepe. Plát sa mierne osolí, okorení, potrie sardelovou pastou a 2/3 horčice, posype nadrobno nakrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, nasekanými kaparami, pokryje na plátky nakrájanou slaninou, uhorkami, zavinie a upevní motúzom. Roláda sa opečie na masle, mierne podleje vývarom a pod pokrývkou sa v rúre dusí. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou, podľa potreby dolieva vývarom. Pred koncom dusenia sa odkryje a dopečie domäkka. Upečená roláda sa vyberie, šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, krátko opraží a zaleje vývarom, zamieša a dobre povarí. Nakoniec sa šťava zaleje smotanou, rozmiešanou so zvyškom horčice a worcestrom, povarí a precedí. Pri podávaní sa z rolády odstráni motúz, mäso sa nakrája na plátky, uloží na tanier a podleje šťavou. Vhodné prílohy: dusená ryža, zemiakové krokety, zemiakové pusinky, brusnicový kompót.

 

Jelenie rezne na víne

500 g jeleních rezňov, 40 g slaniny, 40 g oleja, 100 g koreňovej zeleniny, 30 g cibule, 20 g hladkej múky, 1 dl vína, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru.

Rezne naklepeme a na horúcom oleji z oboch strán opečieme. Rezne vyberieme a do výpeku pridáme pokrájanú slaninu pokrájanú na kocky, pokrájanú zeleninu a cibuľu a spolu opražíme. Pridáme rezne, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru, podlejeme vodou a dusíme. Mäkké rezne vyberieme, šťavu zaprášime múkou, pridáme cukor, ocot, vodu a víno. Povaríme a prepasírujeme na rezne. Podávame s cestovinou alebo knedľami.

 

Jelenie (srnčie, danielie) mäso s brusnicami

1,5 kg jelenieho (srnčieho, danielieho) stehna alebo chrbta, cibuľu, koreňovú zelenina (mrkvu, petržlen, zeler), bobkový list, celé nové korenie, ocot, čierne korenie mleté, mletú sladkú papriku, soľ, zeleninovú koreniacu zmes, korenie na divinu, 2 dl červeného vína, brusnicový kompót (asi 3 dl), hladkú múku.

Do 1 až 1,5 l vody vložíme koreňovú zeleninu, celé nové a čierne korenie, bobkový list a 1 až 1,5 dl octu. Všetko spolu povaríme, kým zelenina nezmäkne a vychladíme. Jelenie mäso odblaníme a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 až 2 cm. Približne na 24 hodín mäso namočíme do studenej marinády a odložíme na chladné miesto. Mäso osušíme, len zľahka naklepeme, opražíme na oleji a vyberieme na teplý tanier. Vo výpeku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, vložíme plátky mäsa, pridáme mletú papriku, zeleninovú koreniacu zmes, osolíme a okoreníme. Mäso podlejeme červeným vínom a malým množstvom vývaru z marinády a dusíme. Zeleninu z marinády vyberieme, rozmixujeme a pridáme k mäsu. Na slabom ohni dusíme do mäkka. Keď je mäso mäkké, pridáme brusnicový kompót a celkom na záver zahustíme hladkou múkou. Podávame s kysnutými alebo žemľovými knedľami.

 

Pečené jelenie stehno

600 g jelenieho stehna, 60 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 50 g masti, 1 dl červeného vína.

Mäso umyjeme, očistíme, osušíme, obložíme plátkami slaniny, osolíme, okoreníme a na rozpálenej masti prudko opečieme po oboch stranách. Podlejeme červeným vínom, vložíme do rúry a pri občasnom podlievaní vodou upečieme do červena.

 

Marináda na divinu

1 l červeného vína, 2 cibule, mrkvu, celé čierne korenie, borievky, bobkový list, klinčeky.

Cibuľu a mrkvu pokrájame na kolieska, zalejeme vínom, pridáme koreniny a do marinády ponoríme mäso z diviny. Odložíme do chladu. Raz denne mäso obrátime. Marinujeme 3 až 5 dní.

 

Moridlo na divinu

0,5 l vody, 1 lyžicu octu, 4 zrniečka nového korenia, 4 zrniečka čierneho korenia, štipku tymianu, bobkový list, zeler, petržlen, mrkvu, 2 cibule.

Vodu povaríme s octom a korením. Necháme vychladnúť. Zeleninu a cibuľu pokrájame na kolieska a polovicou množstva vyložíme dno keramickej misy. Na to poukladáme mäso z diviny, najlepšie, prešpikované slaninou. Na mäso dáme vrstvu zeleniny a cibule a zalejeme nálevom. Zaťažíme a necháme odležať. Raz denne obrátime.


 

 

Recepty sú zo zdroju: PZ Alekšince